Quantipartsproduct dashboard

Quantiparts
360˚-view op je productassortiment

QuantiParts Material Relationship Management 

QuantiParts, dé OEM leverancier van onderdelen voor een breed scala aan klassieke Wartsila motoren, kiest al sinds 2016 voor de expertise van Sycade. Aan de basis van deze samenwerking ligt een multidisciplinair datavraagstuk, waarbij een complexe uitwisseling met SAP een grote rol speelt.

We spreken met Nico Troostheide, SAP- & IM-specialist, over de technische oplossing en hoe QuantiParts de samenwerking ervaart.

Lees verder onder de knop of ontvang de case als PDF in je mailbox.


Ontvang deze case als PDF

Sycade added value

  • Technische expertise
  • Koppeling met SAP
  • Query ontsluiting uit EDW
  • Conform databeleid Wärtsilä
  • In-house en lokale support
  • SQL-data warehouse
  • Automatische synchronisatie
  • 360˚-view product dashboard

Material Relationship Management

De rol van QuantiParts bij haar relaties gaat verder dan enkel die van OEM leverancier. QuantiParts is een kennispartner met een brede expertise, up-to-date documentatie en diepgaande technische kennis over de functionaliteit van hun producten. 

Om deze meerwaarde te borgen en zo hun klanten optimaal te kunnen ondersteunen, besloot QuantiParts een digitaal systeem op te zetten, waarbij alle aspecten van het bestaande assortiment samengebracht worden.

Troostheide beschrijft: ”Zoals veel bedrijven tegenwoordig een Customer Relationship Management (CRM) pakket hebben, zo creëerden wij eigenhandig een ‘Material Relationship Managementsysteem (werkterm: Product Dashboard)’. Het doel van dit Product Dashboard was om een 360-graden view op een onderdeel te bieden; alle informatie die te linken was aan een onderdeel -van verkoopcijfers tot technische documentatie- was terug te vinden in dit Product Dashboard.”

Product dashboard

Het idee achter het Product Dashboard was innovatief en praktisch goed haalbaar. Met dank aan de pragmatische houding van enkele collega’s werd de basis voor het Product Dashboard intern gerealiseerd.

Al snel werd het Product Dashboard een onmisbaar stukje software binnen de organisatie. Deze medaille had echter een keerzijde: ”Door de brede gedachte achter het Product Dashboard begon het te woekeren. Er was vraag naar steeds meer informatie, hoofdzakelijk vanuit SAP, maar dat konden we vanwege bedrijfsbeleid niet direct ontsluiten. Uiteindelijk moesten we stelsel- en handmatig zulke grote hoeveelheden data importeren, dat we ons afvroegen of het Product Dashboard op deze manier nog wel wat toevoegde aan de efficiëntie van de organisatie.
We kwamen op het punt dat we het Product Dashboard door moesten ontwikkelen, met de focus op de connectiviteit met SAP. De kennis daarvoor hadden we niet in huis. We stonden op een kruispunt: óf het wiel zelf uitvinden óf een samenwerking zoeken met een partner die al vaker met dit bijltje heeft gehakt. Het was op dit kruispunt, dat we in gesprek kwamen met Sycade.” Aldus Troostheide.

Geschikte partner

In de zoektocht naar een geschikte partner, passeerden diverse IT-bedrijven de revue. QuantiParts bleek een goed voorbereide klant: ”We hadden ons hele informatiemodel uitgedacht en met behulp van onze interne IM-organisatie is de benodigde SAP-data voor ons ontsloten via een Enterprise Data Warehouse. Daarna werden we min of meer aan ons lot overgelaten.”, memoreert Troostheide.

”Hoe moesten we deze data synchroniseren naar onze lokale SQL-server? Die kennis bleken we niet intern te hebben, dus moesten we op zoek naar een externe partij die op basis van ons informatiemodel de sprong met ons durfde te maken. Uiteindelijk vonden we een partij waar we een goed gevoel bij hadden, maar die zochten de directe koppeling met SAP. Dat is binnen het beleid van onze organisatie geen optie. SAP is binnen Wärtsilä [moederbedrijf, red.] zo cruciaal dat we daar niet direct op in willen steken. Dat maakte het hele verhaal nog complexer.
Maar, niet voor Sycade”, gaat Troostheide verder: “Na enkele gesprekken kwamen we in contact met Sycade. Na een kwartiertje overlegd te hebben over ons datamodel durfde Sycade de klus al aan te nemen. Daar waren we wel verbaasd over, werd de opdracht wellicht onderschat? Uiteindelijk bleek dat niet het geval en dus besloten we over te gaan tot een samenwerking die nu al bijna 5 jaar standhoudt.”

Schijn bedriegt

De oplossing van Sycade lijkt eenvoudig, maar is dat niet. Er werd een SQL-warehouse geplaatst tussen SAP/EDW en het Product Dashboard. Middels goedgekeurde query’s wordt data door SAP/EDW aangeboden aan het lokale datawarehouse. Het Product Dashboard put uiteindelijk uit dit warehouse en blijft zo synchroon met de kritieke procesdata in SAP. 

Troostheide: ”Ja, als je het zo samenvat klinkt het eenvoudig, maar geloof me: dat is het absoluut niet. Ons informatiemodel is zeer omvangrijk en het algemene databeleid vraagt om een zeer specifieke werkwijze. Niet voor niets begint het bij zoveel partijen te duizelen zodra wij ons informatieschema laten zien.”

Samen naar resultaat

De technische expertise was echter niet de enige reden dat QuantiParts koos voor een samenwerking met Sycade: ”We vonden het belangrijk om met een partij samen te werken die geografisch niet al te ver weg zat.

Het Product Dashboard en de koppeling met SAP zijn zo cruciaal binnen onze processen, dat we iemand op locatie willen hebben wanneer dat nodig is; ook als die vraag ad-hoc ontstaat. Dat lukt niet als de partner daarvoor eerst een uur onderweg is.”
Sycade lukt dit wel en niet alleen met ontwikkelaars, ook architecten en accountmanagers zijn inmiddels kind aan huis en werken afwisselend op de locaties in Kampen en Zwolle. De organisaties zijn inmiddels met elkaar vertrouwt en dat werpt zijn vruchten af. Troostheide vertelt: ”Het Product Dashboard staat nu zoals het bedoeld is. We zijn daarin in grote mate afhankelijk van Sycade, maar daarin zien we geen bedreiging. We zien dat er binnen Sycade meerdere personen bij deze relatie betrokken zijn, zowel technisch als bedrijfsmatig, dus als er iemand op- of afschaalt voelen wij dat niet. ”

Samenwerking in optima forma

De samenwerking tussen de twee bedrijven begint in 2016 en al snel beschikt QuantiParts over een Product Dashboard zoals dat initieel bedoeld was.

Het systeem synchroniseert automatisch met kritieke data uit SAP en blijft daarbij binnen de kaders van het Wärtsilä databeleid. Inmiddels is de oplossing cruciaal binnen diverse werkwijzen van QuantiParts en denkt men aan een verdere doorontwikkeling.

”We willen verder met het Product Dashboard. De oplossing heeft zichzelf bewezen en de samenwerking met Sycade zorgt voor een stabiele basis waar we samen op kunnen door ontwikkelen.”

'Ook last van duizelende informatieschema’s? Bel Sycade.'


product dashboard
product dashboard
product dashboard
product dashboard
product dashboard
Wat we
voor jou kunnen
doen?
Onze .NET oplossingen laten zich over het algemeen niet in een paar regels uitleggen.

Wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laat dan je gegevens achter en omschrijf je vraag. We nemen snel contact met je op!

Je kunt ons natuurlijk ook gewoon bellen, mailen of Whatsappen.
Whatsapp
Whatsapp
met ons
Sycade maakt gebruik van cookies. Om je gebruikerservaring op onze website te verbeteren en om ons websiteverkeer te analyseren. Wil je een optimaal werkende website? Klik dan op ‘Accepteren’. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring.